THE ART OF CREATIVE BLOG WRITING

By Sophie & Nina

Thaiföldön a szupermarketekben műanyag csomagolás helyett banánlevelekbe bugyolálják az árut

2020. április 20. - Sophie M.

Számos szempontból előnyös csomagolási technikát vezettek be egy thaiföldi szupermarketben.

babandpaprika.jpg

A banánlevél az új nejlonzacskó? 

Chiangmai boltjaiban ezzel a környezetbarát megoldással feleslegessé tették a műanyag használatát vásárlásaink során. A banánlevelekbe való csomagolást először a Rimping Supermarket nevű áruházlánc vezette be, és mivel a kezdeményezés életképesnek bizonyult a koncepciót végül a cég valamennyi üzletében alkalmazták.

paprika2.jpg

Thaiföldön a banánlevelek azért optimális alternatívái a plasztikból készült csomagolásnak, mert a trópusi vidékek mondhatni tobzódnak a lenyesett levelekben, és nincs náluk természetesebb csomagoló alapanyag, amik ugye amúgy is felhasználatlanok maradnának.

Ez a megoldás a vásárlói élményen is sokat javít, a környezettudatosság hívei pedig újonghatnak, de felénk még mindig nem egy használható megoldás hisz nincsenek ültetvényeink óriási levélfelesleggel ... de remélhetőleg ami késik nem múlik :)

A banánlevél ételek csomagolására történő felhasználása régi keletű, pl. Mexikó néhány régiójában a tamal(e) készítésekor, amit  a hagyományok szerint csak vasárnapi fogás volt, de manapság bármikor és a „szülőföldjétől” akár több ezer kilométerre is fogyasztható. Merthogy, ez egy tradicionális latin-amerikai tésztaétel, kukoricaliszt, víz és (disznó)zsír keverékéből, melyet többnyire hússal vagy sajttal töltenek, utcán árulva, éttermekben egyaránt kínálnak – már nemcsak a tengerentúlon.

Ugyanis a vékony tésztás finger foodok legismertebbjei: a taco, a burrito, a fujito, a tortilla, a wrapek után úgy másfél évtizede a tamal(e) is megkezdte hódító útját a „globális konyhában”. Eredetileg a földrész ősi ételei közé sorolható, több mint ötezer évre nyúlik vissza története. Elengedhetetlen eleme a masa tészta, melybe édes vagy pikáns tölteléket tesznek, s mindezt növénylevélbe (még hagyományosabban kukorica hüvelybe) csomagolják, majd általában gőzölve szilárdulásig főzik. Az egykori törzsi háborúk ellátmányaként oly változatosan és széles körben készítették az asszonyok a harcosok számára, mint manapság a szendvicseket a trendi szendvicsbárokban.

Manapság a masa (tészta) golyókat  előfőzött, zöld, piros szószókba (salsa, mole) mártott disznó- vagy csirkehúshússal töltik és párolják míg amolyan “sütemény keménységű” nem lesz. Vagy édesre hangolva mazsolával, ananásszal és szárított gyümölcsökkel töltik. Terjedését a vendéglátásban az is segítette, hogy a  kész tamal(e) lefagyasztva sem ragad össze, könnyen porciózható, felmelegíthető.

perui_humitas.jpg

A trópusi éghajlatú tájakon (a Golf-öböl partja, Mexikó déli része, El Salvador, Honduras, Kuba) a kukorica helyett már banánlevelet használnak burokként. Ezek a tamal(e)-ok azonban inkább négyzet alakúak, és gyakran jóval vastagabbak és szelesebbek. Egyes részeken forró csokoládé (atole) társaságában egy teljes fogásként, Guatemalában (paches és chuchitos) viszont kenyérként, “köretként” szolgálják fel. Míg Peru nagyobb, fűszeres tamal(e)-ját főtt tojással, olivával, mogyoróval vagy chilivel fogyasztják, de van egy kisebb édes változata is a humitas, melyet Bolíviában, Ecuadorban ismernek.

Ha máshol nem, filmekben biztosan láthattátok, hogy a trópusokon a banánfa leveleit többek közt házak fedésére is használják, nem mellesleg esernyőnek is (merthogy vízálló). A malájok, hawaii népek és a polinéz világ lakói előszeretettel tálalnak rajta ínycsiklandozó ételeket. Ugyanakkor főtt ételek csomagolására és szállítására is kiválóan bevált, pl. Délkelet - Ázsiában ragacsos rizs csomagolásként is találkozhatunk vele. banana-leaf-wrapping_thaifold.jpg

csomag_banana_leaf.jpeg

recipe.png

Ξ Sophie's Kitchen 

be_happy.jpg

 The Only Banana Bread Recipe You’ll Ever Need,

The Best Of Everything Comes From Hawaii  

hawaii_bb.jpg

Ingredients:

  • 1 cup butter
  • 2 cup sugar
  • 6-7 ripe bananas, mashed
  • 4 eggs, well beaten
  • 2 1/2 cups all purpose flour
  • 1 tsp salt
  • 2 tsp baking soda
  • 1 cup chocolate chips, optional

Instructions:

  • Preheat oven to 350 degrees.
  • Prepare 2 loaf pans, by greasing with butter. Set aside.
  • In a mixing bowl, cream together the butter and sugar.
  • Add mashed bananas and eggs. Mix well.
  • Whisk/sift together the flour, salt, and baking soda. Slowly add to the creamed mixture.
  • Mix gently until just combined. Do not over mix.
  • Pour batter evenly into 2 prepared loaf pans.
  • Bake for 45-50 minutes.

Notes:                                               /The best banana bread ever. Simple, sweet, and nostalgic./

If using chocolate chips, add them gently right before pouring into the pan. I made one loaf with chocolate chips and one loaf without. I just poured half the batter in one loaf pan, then added chocolate chips to the rest of the batter, and poured that into the second pan. Bake the same. 

Another Banana (Nut) Bread :

banana_bread_recept_honolulu.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cherrymoon.blog.hu/api/trackback/id/tr6015595076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása