THE ART OF CREATIVE BLOG WRITING

By Sophie & Nina

Joss Stone a 200 országra tervezett világturnéjának záróakkordjaként Iránba már nem jutott be

2019. július 27. - Sophie M.

Joss Stone - Total World Tour - #jstwt

♦♦  Joss, your music is water for my soul !  ♦♦♦

”So , our very last country on the list was Iran. We were aware there couldn’t be a public concert as I am a woman and that is illegal in this country. Personally I don’t fancy going to an Iranian prison nor am I trying to change the politics of the countries I visit nor do I wish to put other people in danger. However, it seems the authority’s don’t believe we wouldn’t be playing a public show so they have popped us on what they call the ‘black list ‘ as we found out when we turned up to the immigration hall. After long discussions with the most friendly charming and welcoming immigration people the decision was made to detain us for the night and to deport us in the morning. Of course I was gutted. So close yet so far, this moment broke a little piece of my heart. Then I realised the silver lining was bright. I told them my story and explained my mission, to bring good feeling with what I have to give and show those who want to look, the positives of our globe. All with the understanding that public performance wasn’t an option in this scenario. I still have to walk forward towards that goal some way some how. And of course music is my driver. Doesn’t mean we have to brake any laws though. There is music everywhere. Even here, we just have to play by there rules and they have to believe we will. It’s a trust thing. They were so kind to us, at one point I started to question it. The question whirled around my head, were they just luring is into a false sense of security so we would walk into our jail cells quietly with out a drama? Nope , these people are genuinely nice kind people that felt bad that they couldn’t over ride the system. They didn’t speak English so well so the translator Mohamed, who clearly had a lovely soul conveyed the message that they hoped we would go to embassy to sort it all out and come back, they were refusing us entry with a heavy heart and were so sorry. After Mo had left, the officers kept telling us sorry. They said sorry all the way through this process and kept saying this till we got on the plane they were sending us away on. We were the ones that should have been apologising for not having our correct paper work. The ball”

A post shared by Joss Stone (@jossstone) on

Röviden: A 32 éves brit művésznő, mint az az Instagram-oldalán videójában hallható, átrepült a Perzsa-öbölben fekvő Kish szigetére gitáros kísérőjével, de ott közölték vele hogy feketelistán van, nem kaphatja meg a turistaparadicsomban viszonylag könnyen beszerezhető ideiglenes tartózkodási engedélyt, ezért kiutasították és repülhetett haza (azt azonban többször is leszögezi beszámolójában, hogy az iráni hatóságok végig nagyon udvariasan bántak vele). 

View this post on Instagram

A post shared by Joss Stone (@jossstone) on

Mindehhez hozzátartozik, hogy a „nyugati dekadens zenét”, a popkoncerteket, illetve az énekesnők nem tisztán női közönség előtt való fellépését szigorúan tiltja az  Iráni Iszlám Köztársaság, ezért nem engedték be a brit soul-pop dívát, aki 2014 óta a Föld (majdnem) mindegyik országába el is jutott a tervei szerint.

Pedig márciusban Észak-Koreában, júniusban pedig Szaúd-Arábiában is sikerült énekelnie, de a 198. (Líbia) és 199. állomás (Jemen) után az utoljára hagyott Iránba (annak legturistabarátabb szigetére, Kish-re) repülve nem kapta meg a belépési engedélyt, hiába ígérte, hogy nem fog nyilvános helyen dalra fakadni.

82344f5f-696d-4b03-9133-94165135bb3d.jpeg

A remek soul-blues hanggal megáldott Joss Stone egy White Stripes dal sajátos feldolgozásával futott be 2003-ban, de aztán saját számokra épülő albumai is sokmilliós példányszámban fogytak. Akinek esetleg nem ugrik be, hogy ki ő, annak mutatom, ő énekelte a You Had Me-t, amivel tizenhat évesen világsztár lett:

Az angol soul,  R&B és reggae  énekes / dalszerző élete felét mondhatni a zene töltötte ki. Joscelyn Eve Stoker (Dover, 1987. április 11.) néven látta meg a napvilágot, majd a hírnév küszöbén nagymamája vezetékneve (Stone) mellett döntött, ezzel is védve családját a média figyelmétől. 15 évesen szerződött le az egyik vezető kiadóhoz, 16 évesen pedig megjelent bemutatkozó albuma, a The Soul Sessions, mely háromszoros platinalemez lett.

Joss hangja semmiben nem hasonlított egy tinédzseréhez, sokkal inkább emlékeztetett egy érett énekes hangjára, aki éveket töltött füstös éjszakai klubokban.

Nem csoda hát, ha a The Soul Sessions  bevonult a  modern klasszikusok közé. A 21. század egyik legnépszerűbb soulénekesnőjévé vált,  Amy Winehouse és Duffy mellett, velük együtt tette népszerűvé a popzenében ismét a klasszikus soul és jazz műfaját.

A második 2004-es őszi korongot a Mind Body & Soul-t ugyanaz a csapat készítette, mint az első albumát. Ezen lemezét nevezte az igazi áttörésnek. A hanghordozó ismét több platinát gyűjtött be, egy héten belül az UK Albums Chart élére ugrott, legjobb dala pedig a "You Had Me" bekerült a Top 10-be is.

 

 Sőt, a Guinness Rokordok Könyvébe is bekerült, mint az első nő, aki RED videót készített a "Tell Me What We’re Gonna Do Now" videoklipjéből (Common-nal közös duettje). Ez azt jelenti, hogy a klipet az iTunes-on keresztül lehet megvásárolni, és a bevételt teljes egészében a (RED) számára adományozzák, a szervezetet Bono (U2 frontembere) hívta életre, amely a HIV és AIDS fertőzött afrikai nőkön és gyermekeken segít.

28503cd9-d4aa-4027-937f-b50cf889badf.gifFilmes karrier: 2006-ban Angela szerepében debütált az Eragon fantasy kalandfilmben, majd kicsit később a BBC nagysikerű sorozatában a Tudorokban kap szerepet, Klevei Annát alakítja 2009-ben. 2013-ban a Top Gear sorozatban is látható egy rész erejéig. 

2015-ben a Grace and Frankie amerikai vígjátéksorozatban találkozhattunk vele, 2017-ben pedig ismét egy BBC (gasztro)sorozat az Otthon, Nigellánál, amiben hallhattuk is két dalát. 2018 októberében vendégszereplőként tűnt fel az amerikai Empire televíziós sorozat 5. évadában, Wynter-t alakította, aki egy londoni lemezkiadó női előadója.

Stone volt a legfiatalabb nő a 2006-os Sunday Times Rich List felsorolásában, amely az Egyesült Királyság leggazdagabb embereinek éves listája, 6 millió fonttal. 2012-ben becslések szerint 10 millió font volt a nettó nyeresége, így ő lett az ötödik leggazdagabb 30 év alatti brit zenész.

 Ez a tehetséges lány, nagyon gyorsan elképesztő népszerűségre tett szert Angliában, majd Amerikában is. Ezt persze a divatcégek is felfedezték többek közt az amerikai Nine West (nagyrészt cipőket és táskákat készítő márka) és felkérte őt a saját ihletésű vintage cipőkollekciójának megtervezésére.

Következő stúdióalbuma 2008 elején készült el Devonban egy hét alatt. "Egy reggel arra ébredtem, hogy lemezt akarok csinálni" - mondta. A Colour Me Free! című 4. albumot eredetileg 2009 áprilisában adták volna ki, de az EMI októberig késleltette a megjelentetést. A lemez a Billboard 10-es listájáig jutott. Ezután az aranytorkú énekesnő elhagyta a kiadót és megalapította saját független lemezcégét: a Stone’d Records-ot. Az EMI közleményt adott ki az énekesnő válogatásalbumának megjelenéséről The Best of Joss Stone 2003–2009 címmel. A lemez 2011. szeptember 30-án került a boltokba.

Stone ötödik albuma, az LP1 2011. júliusában jelent meg, ami újra Billboard lista 10 legjobbja közé repítette. Ez a korong is rekordsebességgel hat nap alatt készült el az Eurythmics-es David A. Stewart segítségével. A hanghordozó már saját lemezkiadójánál, a Stone'd Records-nál jelent meg. Az album készítésekor együtt dolgozott a Surfdog Records-al. Joss ekkor csatlakozott a SuperHeavy elnevezésű formációhoz is, amelyet Mick Jagger (The Rolling Stones) Damian Marley (Bob Marley fia) valamint az indiai zenész / producer A. R. Rahman alkottak. Az albumukat Los Angelesben, a Jim Henson Studios-ban rögzïtették, és 2011. szeptember 20-án adta ki az A&M Records. A korongon szereplő "Miracle Worker" felvétel a Mahasz Top 40-be azonnal bekerült, a dalból videoklip is készült.

Karrierje során a “fehér Aretha Franklin" 15 millió eladott lemezes rekordot ért el világszerte, ezzel a 2000-es évek egyik legkelendőbb soul művészévé, valamint a korszak legkelendőbb brit művészévé vált. Az első három album több mint 2 722 000 példányban kelt el az Egyesült Államokban, míg az első két albumból több mint 2 millió példányt értékesített az Egyesült Királyságban.

The Soul Sessions Vol. 2 (2012) megjelenésével visszatért eredeti kiadójához, az S-Curve Records-hoz, a lemezt a saját kiadójával közösen terjesztették, producere az a Steve Greenberg lett, aki az első "Soul Sessions" elkészítésénél is jelen volt. Az album nagyrészt az 1970-es és 1980-as évek kevésbé ismert soul-dalait dolgozta fel, többek között a Honey Cone, Dells, Sylvia, Labi Siffre, Linda Lewis, Chi-Lites szerzeményeit. Sokadszorra bekerült a Top 10-be a Billboard listán ezen albumával is ...  

2014 tavaszán egy eddig példa nélkül álló világturnéba kezdett (Total World Tour) mellyel a Föld több mint 200 országában lépett fel, így jutott el hozzánk is még abban az évben, a The Soul Sessions Volume 2-vel turnézott Budapesten. 

Érdekesség, hogy a világsztár minden egyes országba látogatása során egy dokumentumfilmet is készít: egy számára szimpatikus, az adott nemzetet és annak kultúráját is képviselő zenekarral közösen énekel.

A turné keretében Budapesten is fellépő világhírű énekesnő így meglátogatta a 100 Tagú Cigányzenekarunkat és közösen előadták a Szomorú vasárnap című jól ismert dalt (angolul énekli az énekesnő). 

A magyar cigányzene és a klasszikus zeneművek egyedi hangzása elvarázsolta Joss Stone-t. Meghallgatta a szólisták és Lendvai Csócsi József főprímás által vezetett zenekar legsikeresebb számait is. A Most kezdődik a tánc című csárdás hallatán az énekesnő táncra is perdült, de legjobban Ökrös Oszkár virtuóz cimbalom játéka kápráztatta el. Annyira lenyűgözte a hangszer és a virtuóz játék, hogy a hangszer mögé ülve ő maga is kipróbálta azt.

 Az énekesnő menedzsmentje és a 100 Tagú Cigányzenekar vezetői azért döntöttek eme dal mellett, mert úgy gondolták, Joss lehengerlő színpadi jelenlétéhez és elementáris erejű, a soul műfajának legszebb hagyományait idéző orgánumához Seress Rezső Szomorú vasárnap című száma illene a leginkább. Tekintettel arra is, hogy saját stílusukra formálva nem csak a legnagyobb magyar sztárok, hanem a világ legnagyobb énekesei is elénekelték már a világhírű slágert, így többek között Frank Sinatra, Billie Holiday, a Genesis, Ray Charles, Björk, Sarah Brightman, Sinead O”Connor, Crosby, Tom Jones és Louis Armstrong is!

Az énekesnő mindössze másfél nap alatt készült fel a közös produkcióra, majd két rövid próba után már rögzítették is a felvételt, amely majd nemcsak a világsztár úti-dokumentumfilmjében, hanem egy készülő videoklipjében is szerepel majd elvileg. Az énekesnőt annyira lenyűgözte a cigányzenekar szívből fakadó játéka, hogy úgy döntött, a jövőben keresik majd annak lehetőségét, hogy akár Magyarországon, akár Európa más városában együtt, közösen lépjenek fel, és adjanak koncertet.

Ezenkívül a tehetséges művésznő adományozás céljából felkereste a Magyar Ökomenikus Segélyszervezetet is (mely fáradhatatlanul segíti a rászorulókat a katasztrófa-elhárítási műveletek és a közösségi szolidaritási programok révén).

Még 2012 júliusában jelentette be a La Vanguardia újságának, hogy reggae albumon dolgozik. Nyilatkozatából kiderült, hogy azzal a Damian Marley-val közösen készítik a lemezt, akivel korábban már dolgozott együtt a SuperHeavy projekten, azt is közölte, hogy az új album eklektikusabb lesz, több hip-hoppal és reggae-vel. Végül 2015. július 31-én adták ki Water for Your Soul című albumát, ami rögtön a hét első számú reggae albuma lett, év végén pedig a Billboard magazin első helyezéséig jutott "Az év legjobb reggae albuma" kategóriában.

1b59cd12-5c16-4109-9aa4-664945b163b2.jpeg

2017 novemberében útjára indítja a Mama Earth projektet, társaival egy 11 felvételt tartalmazó anyagot rögzítenek (hangjátékokat is tartalmaz)  amelyeket az anyatermészet-koncepció és az afrikai ritmus ihletett. Hollandiában és Belgiumban a Night of the Proms társműsorvezetője ezen idő alatt.

14 évvel és jó néhány albummal később a mérleg 20 millió eladott lemez világszerte - és ez a siker kétség kívül az angol női soul művészek új generációjának útját is egyengette.

Számos elismerése között találunk két Brit Awards-ot és egy Grammyt is - az 5 Grammy jelölésén túl.
Életkorához képest hosszúnak mondható karrierje során olyan nevekkel zenélt egy színpadon, mint James Brown, Mick Jagger, Robbie Williams, Rod Stewart, Gladys Knight, Solomon Burke, Blondie, Smokey Robinson, Melissa Etheridge és még sokan mások. Közreműködött Jeff Beck és Ringo Starr albumán, fellépett a Super Bowl előtt és énekelt a Grammy díjátadón. Olyan tökéletes zenei csodáknak lehetett részese, amelyekre a legtöbb ember egy életen át vágyik, s élte át mindezt a függetlenség és életöröm érzésével.

Stone egy kicsit mindig is lázadó volt; amikor mezítláb táncol a színpadon, vagy ahogyan váltogatja a hajszíneit, vagy felszólal számára fontos ügyekért. Rajongói részben éppen azért szeretik, mert szabadelvű, és mindig a saját megérzéseit követi.

 Idén James Morrisonnal karöltve (mindkét énekes közel 4 év kihagyás után) elkészítették közös dalukat, a "My Love Goes On"-t.

Márciusban Total World Tour világkörüli turnéja részeként illegálisan beutazott Szíria területére, Al-Malikiyah városába. Még ugyanebben a hónapban Észak-Koreában is fellépett. Júliusban viszont kiutasították Iránból, amely körútjának utolsó helyszíne lett volna. Hopsz, 200-ból 1 nem jött össze :) 

A Joss Stone Alapítvány több mint 200 jótékonysági szervezetet támogatott a világon, mire véget ért a turné. Az elsődleges cél az volt, hogy segítse növelni a közvélemény figyelmét és támogassa ezeket a jótékonysági szervezeteket.

Leforgatott kisvideói közül számomra kedves egy duett Gaby Moreno-val, melyet Guatemala-ban rögzítettek:

Kiemelném még, hogy Joss egész életen át tartó vegetarianizmust folytat. Szülei kezdetektől azon elv szerint nevelték, hogy ami élő azt hagyd élni. Soha nem ettünk húst vagy halat, még csak egyszer sem - nyilatkozta. 

Sőt, részt vesz a PETA állatvédelmi csoport különböző kampányaiban és emellett számos megmentett kutyát nevel.

a3b9ad71-b78b-432c-8814-6b346161eae5.jpeg

Dusty a mini uszkár az egyetlen akit egykori kedvesétől kapott. Őt követte Missy a rottweiler. 2011-ben többször megpróbálták elrabolni, így a biztonságérzetét fokozandóan magához vette Igor-t,  miután internetes kutatást végzett azokról a kutyákról, amelyek legismertebbek védő jellegükről, a legaranyosabbnak és legbolyhosabbnak az összes lehetőség közül a kaukázusi ovcharka-t találta. Őt gyorsan követte egy másik kölyökkutya, Maggie, a collie-német juhász keverék. A Battersea Dogs & Cats Home-ból hozta, ahol egy Karácsony előtt többször is járt, mivel adománygyűjtő koncertet szervezett nekik.

Mindig megpróbálok minden negatív eseményt pozitívvá változtatni - mondja. Megtanultam azt is, hogy ne vágyjak túl sokat, és ne aggódjak a jövő miatt. Csak éld meg azt a napot, amelyben vagy. Ezt tanácsolom mindenkinek!

Photo: Andrzej Dragan; Body paint: Emma Faye; Make-up: Hannah Spencer; Hair: Giovanna Distefano 

Mottó: Hagyjuk a vadállatokat a gardróbon kívül!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cherrymoon.blog.hu/api/trackback/id/tr6314982824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása